Naš pogled

VEČ ...|7. 1. 2025
Govedoreja quo vadis?

Najmanj, kar bi država bila dolžna je, da bi novi (kmetijski) zakoni nastajali transparentno, z veliko meri previdnosti in ob aktivnem sodelovanju kmečke strani. Petdeset (50) odstotni padec števila živinorejskih kmetij, ki smo mu priča v zadnjih treh letih namreč jasno kaže, da lahko aktivistično napisana nova zakonodaja vodi v propad slovenskega kmetijstva. Več boste slišali v #3 podkastu RAST.

Govedoreja quo vadis?

Najmanj, kar bi država bila dolžna je, da bi novi (kmetijski) zakoni nastajali transparentno, z veliko meri previdnosti in ob aktivnem sodelovanju kmečke strani. Petdeset (50) odstotni padec števila živinorejskih kmetij, ki smo mu priča v zadnjih treh letih namreč jasno kaže, da lahko aktivistično napisana nova zakonodaja vodi v propad slovenskega kmetijstva. Več boste slišali v #3 podkastu RAST.

komentarkmetijstvoživalidobrobitEFSAMKGP

Naš pogled

Govedoreja quo vadis?

Najmanj, kar bi država bila dolžna je, da bi novi (kmetijski) zakoni nastajali transparentno, z veliko meri previdnosti in ob aktivnem sodelovanju kmečke strani. Petdeset (50) odstotni padec števila živinorejskih kmetij, ki smo mu priča v zadnjih treh letih namreč jasno kaže, da lahko aktivistično napisana nova zakonodaja vodi v propad slovenskega kmetijstva. Več boste slišali v #3 podkastu RAST.

VEČ ...|7. 1. 2025
Govedoreja quo vadis?

Najmanj, kar bi država bila dolžna je, da bi novi (kmetijski) zakoni nastajali transparentno, z veliko meri previdnosti in ob aktivnem sodelovanju kmečke strani. Petdeset (50) odstotni padec števila živinorejskih kmetij, ki smo mu priča v zadnjih treh letih namreč jasno kaže, da lahko aktivistično napisana nova zakonodaja vodi v propad slovenskega kmetijstva. Več boste slišali v #3 podkastu RAST.

Robert Božič

komentarkmetijstvoživalidobrobitEFSAMKGP

Priporočamo
|
Aktualno

Duhovna misel

VEČ ...|8. 1. 2025
Vzgoja

Nekega dne je pesnika obiskal občudovalec njegovih ...

Iz knjige Drobne zgodbe za dušo, ki je izšla pri založbi Ognjišče.

Vzgoja

Nekega dne je pesnika obiskal občudovalec njegovih ...

Iz knjige Drobne zgodbe za dušo, ki je izšla pri založbi Ognjišče.

Božo Rustja

duhovnost

Globine

VEČ ...|10. 12. 2024
Zakaj Sveto leto 2025?

Pred vrati je jubilejno leto 2025. Prvo sveto leto je že leta 1300 uvedel Bonifacij VIII. Gre za celoletni poudarek, ki ga želi dati Cerkev v duhovnem in družbenem življenju. Kako lahko posameznik vstopi skozi svoja duhovna sveta vrata in kakšne priložnosti se odpirajo ob svetoletnem romanju upanja? O tem smo se pogovarjali s frančiškanom in rektorjem bazilike na Brezjah p. dr. Robertom Bahčičem.

Zakaj Sveto leto 2025?

Pred vrati je jubilejno leto 2025. Prvo sveto leto je že leta 1300 uvedel Bonifacij VIII. Gre za celoletni poudarek, ki ga želi dati Cerkev v duhovnem in družbenem življenju. Kako lahko posameznik vstopi skozi svoja duhovna sveta vrata in kakšne priložnosti se odpirajo ob svetoletnem romanju upanja? O tem smo se pogovarjali s frančiškanom in rektorjem bazilike na Brezjah p. dr. Robertom Bahčičem.

Blaž Lesnik

duhovnostsveto letojubilejno letoromarji upanjaodpustki

Naš gost

VEČ ...|4. 1. 2025
Zdravko Perger

Za baritonistom Zdravkom Pergerjem je sedemdeset let zelo zanimive in razgibane življenjske poti, ki je tudi danes polna ustvarjalnosti. Življenje je posvetil glasbi, predvsem opernemu ustvarjanju. Med njegovimi lepšimi spomini so delo v ljubljanski Operi, prepevanje v Slovenskem oktetu, mnogi nastopi po svetu, pa tudi ustanovitev in bogato ustvarjanje Primorskega mednarodnega glasbenega festivala in Glasbenega gledališča Figaro. 

Zdravko Perger

Za baritonistom Zdravkom Pergerjem je sedemdeset let zelo zanimive in razgibane življenjske poti, ki je tudi danes polna ustvarjalnosti. Življenje je posvetil glasbi, predvsem opernemu ustvarjanju. Med njegovimi lepšimi spomini so delo v ljubljanski Operi, prepevanje v Slovenskem oktetu, mnogi nastopi po svetu, pa tudi ustanovitev in bogato ustvarjanje Primorskega mednarodnega glasbenega festivala in Glasbenega gledališča Figaro. 

Radio Ognjišče

spominživljenjezdravko perger operaolga gracelj

Svetovalnica

VEČ ...|8. 1. 2025
O izbiri semenskega krompirja

Mnogi že razmišljajo o letošnji izbiri sort semenskega krompirja. Mag. Jože Mohar iz semenarske hiše Agrosaat, ki zelo dobro pozna področje pridelovanje krompirja in ima po drugi strani tudi uvid v dogajanje na strani ponudbe semenskega krompirja, je opozoril na nekatere zakonitosti pridelave, nakaljevanja in izbire semena ter odgovarjal na vprašanja poslušalcev.

O izbiri semenskega krompirja

Mnogi že razmišljajo o letošnji izbiri sort semenskega krompirja. Mag. Jože Mohar iz semenarske hiše Agrosaat, ki zelo dobro pozna področje pridelovanje krompirja in ima po drugi strani tudi uvid v dogajanje na strani ponudbe semenskega krompirja, je opozoril na nekatere zakonitosti pridelave, nakaljevanja in izbire semena ter odgovarjal na vprašanja poslušalcev.

Robert Božič

svetovanjekmetijstvovrt

Doživetja narave

VEČ ...|3. 1. 2025
Kdaj bo končan prvi večji radijski teleskop v Sloveniji?

Tudi  v novem letu so prva Doživetja narave v mesecu posvečena astronomiji. Vstopili smo v 24. leto Zanimivosti nočnega neba, v katerih smo spregovorili o radijski astronomiji. Naši gostje so bili fiziki Andrej Brešan, Rok Vogrinčič in Vid Primožič, ki v Novi vasi pri Opatjem Selu gradijo prvi večji radijski teleskop v Sloveniji. Kako delujejo tovrstni teleskopi in kaj bo mogoče spremljati s slovenskim?

Kdaj bo končan prvi večji radijski teleskop v Sloveniji?

Tudi  v novem letu so prva Doživetja narave v mesecu posvečena astronomiji. Vstopili smo v 24. leto Zanimivosti nočnega neba, v katerih smo spregovorili o radijski astronomiji. Naši gostje so bili fiziki Andrej Brešan, Rok Vogrinčič in Vid Primožič, ki v Novi vasi pri Opatjem Selu gradijo prvi večji radijski teleskop v Sloveniji. Kako delujejo tovrstni teleskopi in kaj bo mogoče spremljati s slovenskim?

Blaž Lesnik

astronomijavesoljeradijski teleskopnočno nebovalovanje

Kulturni utrinki

VEČ ...|8. 1. 2025
Novoletno srečanje v Tinjah

V Tinjah na Koroškem je minuli konec tedna pod naslovom Živeti s preiskušanim upanjem potekalo tradicionalno Novoletno srečanje, ki ga že več kot 50 let organizirata Dom v Tinjah in Katoliška akcija.

Novoletno srečanje v Tinjah

V Tinjah na Koroškem je minuli konec tedna pod naslovom Živeti s preiskušanim upanjem potekalo tradicionalno Novoletno srečanje, ki ga že več kot 50 let organizirata Dom v Tinjah in Katoliška akcija.

Jože Bartolj

kulturaliteraturalikovna umetnostglasbanovoletno srečanje Tinje

Spominjamo se

VEČ ...|8. 1. 2025
Spominjamo se dne 8. 1.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Spominjamo se dne 8. 1.

Rubriko Spominjamo se pripravlja Uredništvo dokumentarnega programa na Radiu Ognjišče

Radio Ognjišče

Kuhajmo s sestro Nikolino

VEČ ...|8. 1. 2025
Mazanje pekača za janeževe upognjence

Poslušalko je zanimalo, s čim na namaže peki papir za peko janeževih upognjencev. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pekač namaže s trdo maščobo (malo, mast, salo ali čebelji vosek). Najprej ga mora pogreti, da je vroč in nato z voskom pomaže celotno površino. Nato na to brizga ali z dvema žličkama nalaga kupčke testa. Ko so upognjenci pečeni, jih pobira s kovinsko lopatko in poskrbi, da se bodo upognili. Nato s servieto ali papirnato brisačko pobrišemo še vroč pekač, takoj spet premažemo z voskom in spečemo naslednjo serijo. V nadaljevanju je svojo izkušnjo povedala še poslušalka, ki tudi segreje pekač pri 210-230 stopinjah in ga vročega namaže s papirjem, v katerega je zavita rama. Nato naloži šest kupčkov testa na pekač in da v pečico za 2-3 minute. Nato jih s pomočjo noža dviguje s pekača in postavi v kozarce, da se ukrivijo.  

Mazanje pekača za janeževe upognjence

Poslušalko je zanimalo, s čim na namaže peki papir za peko janeževih upognjencev. Sestra Nikolina ji je svetovala, naj pekač namaže s trdo maščobo (malo, mast, salo ali čebelji vosek). Najprej ga mora pogreti, da je vroč in nato z voskom pomaže celotno površino. Nato na to brizga ali z dvema žličkama nalaga kupčke testa. Ko so upognjenci pečeni, jih pobira s kovinsko lopatko in poskrbi, da se bodo upognili. Nato s servieto ali papirnato brisačko pobrišemo še vroč pekač, takoj spet premažemo z voskom in spečemo naslednjo serijo. V nadaljevanju je svojo izkušnjo povedala še poslušalka, ki tudi segreje pekač pri 210-230 stopinjah in ga vročega namaže s papirjem, v katerega je zavita rama. Nato naloži šest kupčkov testa na pekač in da v pečico za 2-3 minute. Nato jih s pomočjo noža dviguje s pekača in postavi v kozarce, da se ukrivijo.  

Matjaž Merljak

kuhajmo

Življenje išče pot

VEČ ...|8. 1. 2025
Težave pri uporabi interneta

Manca Kok iz Logouta, centra pomoči pri prekomerni rabi interneta oz. vseh vrst ekranov, kar vodi v digitalno odvisnost., je pojasnila, katere storitve ponujajo družinam in posameznikom, ki imajo težave zaradi uporabe interneta. Ker do teh težav v družinah prihaja vedno bolj, je dobro vedeti, da so njihove storitve brezplačne. 

Težave pri uporabi interneta

Manca Kok iz Logouta, centra pomoči pri prekomerni rabi interneta oz. vseh vrst ekranov, kar vodi v digitalno odvisnost., je pojasnila, katere storitve ponujajo družinam in posameznikom, ki imajo težave zaradi uporabe interneta. Ker do teh težav v družinah prihaja vedno bolj, je dobro vedeti, da so njihove storitve brezplačne. 

s. Meta Potočnik

center Logoutsvetovanje staršemdigitalna zasvojenost